Doluške pastrve s roštilja

Iskoristimo sve prednosti lijepog proljetnog vremena u Dolušu! Roštiljanje na svježem zraku dok rijeka Kupa žubori samo je po sebi uživancija. Kada uz to na vruće rešetke stavite sjajnu namirnicu – svježe ulovljene pastrve iz obližnjeg ribogojilišta – zajamčen vam je doista poseban obrok.

Pastrve s roštilja jedno su od najzdravijih jednostavnih jela koje si lako možete priuštiti. Za pripremu je potrebno malo iskustva i vježbe, pa su neki gosti komentirali kako je teško na roštilju dobro ispeći pastrve. Ako volite ribu s roštilja, ali imate premalo iskustva da biste se usudili „baciti ju na rešetke“, ne brinite. Nekoliko savjeta, malo vježbe i bit ćete spremni za pravu riblju roštiljadu u Dolušu!

Prije nego što krenete s loženjem vatre, s dimnjaka roštilja uklonite zaštitni poklopac.

Uzmite u obzir da će vam trebati oko sat vremena za sve pripreme i loženje vatre prije nego što ćete moći započeti s roštiljanjem. Vatru počnite ložiti u najdubljem dijelu roštilja, uz samu unutrašnju stjenku. Time ćete ugrijati unutrašnjost peći i spriječiti neželjeni dim. Zapalite potpaljivač, malo papira, tanko drveno triješće i sitnije komade drva ispod otvora dimnjaka. Drveni ugljen složite uz rub vatre da se zagrije. Kako se temperatura bude povećavala, ugljen približavajte vatri i slažite ga na njen vrh. Krupnijim komadima ugljena ili drva poželjno je oblikovati “most” iznad plamena kako bi vatra bila opskrbljena zrakom sa svih stana. Rasplamsavanje vatre potičemo mahanjem i upuhivanjem manje količine zraka prema plamenu.

Nakon potpale, vatri od drvenog ugljena treba obično oko 30 do 45 minuta da dostigne pravu temperaturu. Za pripremanje hrane, vatra treba biti vrlo vruća, ali bez plamena. Kad se zapali sav pripremljeni ugljen, prije nego što je postao potpuno siv, potrebno ga je raširiti u sredini roštilja.

Zatim provjerite rešetku roštilja, ona mora biti potpuno čista. Tokom priprema nastojte ju čitavo vrijeme držati u blizini vatre, neka se grije. Od unaprijed zagrijane i dobro očišćene rešetke hrana će se lijepo odvajati prilikom pečenja. Ako ste ikada imali loša iskustva s lijepljenjem ribe za rešetku roštilja, vrlo vjerojatan razlog je ili preslabo zagrijana ili nedovoljno očišćena rešetka. Ili oboje. Očišćenu i zagrijanu rešetku potrebno je dobro zamastiti. Za to koristimo “jastučić” od nekoliko kuhinjskih papira dobro umočenih u ulje ili još praktičnije, komad slanine kojom protrljamo rešetku roštilja dok ne postane sjajna.

pastrve-rostilj-recept
U međuvremenu, treba pripremiti ribu i sve začine. Ako ste kupili pastrve u obližnjem ribogojilištu u Maloj Lešnici, vaša namirnica je svježa i očišćena na licu mjesta. Sve što trebate napraviti je samo dobro osušiti svaku pojedinu ribu komadom čiste tkanine. Ribu koju ste pažljivo obrisali krpom ostavite na zraku da se dalje suši nepokrivena, sve do trenutka kada ćete ju staviti na roštilj.


Pripremite približno jedan režanj češnjaka za svaku ribu i limunov sok (nama je dovoljan jedan veliki limun na približno 6 pastrva). U našem vrtu vjerojatno ćete naći peršin, ili možete odabrati druge začine, poput luka vlasca ili ružmarina koji će oplemeniti okus vašeg jela. Ako više volite samonikle začine poput majčine dušice ili samoniklog origana, prošećite se prema napuštenom zaselku Doluš, tokom ljeta ove mirisne biljke možete ubrati neposredno uz stazu. Usitnite češnjak i sve odabrane začinske biljke. U maloj posudici pripremite sol, po želji ju pomiješajte s paprom. Pripremite i jedan čist plitki tanjur i pokrijte mu dno maslinovim uljem.

Rešetka roštilja grijana na vatri u ovom trenutku treba već biti vrlo vruća i dobro namašćena. Svaku ribu prije stavljanja na roštilj moramo dobro nauljiti. Za to koristimo ulje pripremljeno u plitkom tanjuru. Tanak sloj ulja razmazan po osušenoj ribi pomoći će da koža ostane čitava i da se lijepo odvaja od rešetke tokom pečenja.

pastrve-recept
Stavite ribe na rešetku s repićima okrenutim prema rubnom (hladnijem) dijelu vatre. Ribe je poželjno na roštilj slagati pod kutom u odnosu na smjer rešetki. Time ćemo si olakšati okretanje i sačuvati lijepo ispečenu koricu pastrve od trganja i lijepljenja. Za rukovanje ribama na roštilju dobro će nam doći posebno oblikovana lopatica ravnih rubova.


Toplina mora biti ujednačena i umjereno jaka kako bi se koža lijepo zapekla do trenutka kad i unutrašnjost ribe bude potpuno ispečena.  Nakon 5 do 15 minuta pečenja pokušajte pomaknuti ribu na rešetkama lagano ju odižući od rešetke lopaticom. Ako se ne odvaja lako, ostavite neka se peče još malo i ubrzo pokušajte ponovo. Da biste ju lako okrenuli, koristite lopaticu ravnih rubova za odvajanje pastrve od rešetke te vilicu za pridržavanje kod okretanja. Kad ste okrenuli ribu, pečenu gornju stranu pospite solju i paprom.


Zatim nastavite peći dok i donja strana ribe ne poprimi lijepu zapečenu nijansu i lagano se odvoji od rešetke roštilja. Za to će biti potrebno još 5 do 15 minuta, što ovisi o temperaturi vatre.


Kad je riba potpuno ispečena, prebacite ju u posudu tako da ranije pečena strana, ona koju ste već začinili bude okrenuta prema dolje. Sada i drugu stranu možete posipati solju i paprom. Zatim ribu prelijte limunovim sokom i začinite rezanim češnjakom, peršinom i ostalim začinima po želji. Na kraju obilno zalijte maslinovim uljem i ostavite na toplom mjestu nekoliko minuta prije serviranja.


Uživajte uz pastrve s roštilja, s pogledom na rijeku koja je njihovo stanište. DOBAR TEK!

Povratak na početnu stranicu