Medveja stena

Iznad sela Doluš uzdiže se niz stijena. Veći dio tog stjenovitog grebena obrastao je šumom. Ova prostrana šuma zove se Tisovac, što podsjeća na činjenicu da je u prošlosti ovdje uspijevala tisa. Danas se stabla tise iznimno rijetko mogu naći u prirodi. Ipak zanimljivo je uspinjati se kroz šumarke običnoga graba, bukve, smreke i jele koji postupno zarastaju nekadašnje pašnjake. Stabla i grmlje skrivaju ruševine davno napuštenih pastirskih zgrada i sjenika. Pri vrhu grebena, tlo je stjenovito, plitko, porozno i suho, a mnogo sunca na takvome terenu odgovara svijetloj šumi crnoga graba i javora gluhaća kroz koju vodi naš planinarski put. S nekih se ogoljelih mjesta pruža krasan pogled na dolinu Kupe i gorje koje ju okružuje. Dva najljepša vidikovca svakako su Medveja i Kavranova stena. Ondje možete predahnuti na uređenim odmorištima uživajući u spektakularnoj vizuri. U daljini vidjet ćete slovenski Veliki Snežnik (1796 m), dvorac Kostel – također u Sloveniji, viseći most u selu Čedanj te niz malih naselja uz Kupu sa slovenske i sa hrvatske strane.

medveja1

Po hrptu stijena koje nadvisuju kanjon Kupe vodi markirana trasa prve dionice goranskog planinarskog puta. Njome je vjerojatno moguće otpješačiti na Špičasti vrh (702 m) poviše naselja Podstene ili Levešni vrh (734 m) koji se uzdiže unutar jednog od sjevernijih zavoja Kupe.

Vidikovci Medveja stena i Kavranova stena najbliži su vašem smještaju i ako volite pješačiti i planinariti, vrijedno ih je obići. U proljeće 2016. planinarskim markacijama obilježili smo puteljak koji vodi od našeg dvorišta sve do ogranka već ranije markirane trase planinarskog puta. Mjestimice je to slaba staza, ali ipak većim dijelom dobro vidljiva. Oznake su guste i uočljive te će vas sigurno dovesti do samog vrha kanjona Kupe bez straha od lutanja. Uspon koji vas očekuje je umjereno strm. Traje oko dva sata. Potrebno je imati čvrstu obuću, odgovarajuću odjeću te ponijeti zalihu vode za piće. Osim planinarskih markacija siguran orijentir za povratak kući uvijek je šum Kupe i nagib terena.

medveja-stijena

POVRATAK NA POČETNU STRANICU

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus