Poučna staza Leska – izlet u NP Risnjak

Poučna staza Leska – izlet u NP Risnjak

Ako u Dolušu provodite odmor ili želite bolje upoznati Gorski kotar planirajući jednodnevni izlet, zanimljivo odredište za vas biti će Leska. I ne samo Leska – malo naselje uz jugoistočnu granicu Nacionalnog parka Risnjak, već poučna staza Leska koja se također nalazi unutar prostora Nacionalnog parka i prolazi kroz istoimeni zaselak. Leska je dakle naziv i pješačke staze i naselja. Poučna staza Leska je krasna, blaga, uređena kružna šetnja obogaćena poučnim sadržajima, kojoj je polazište i završetak nedaleko od upravnih zgrada Nacionalnog parka u Beloj Vodici.

Da bi se prošetali Leskom, od Doluša ćete se morati voziti oko 35 kilometara. Ići ćete kroz Delnice u kojima skrećete u smjeru Rijeke, zatim po izlasku iz Delnica nakon nekoliko kilometara slijedite putokaz za Crni Lug desno, te onda u Crnom Lugu lijevo na sporednu cestu. Pratite ju dalje kroz Crni Lug, sve do putokaza za Nacionalni park koji će vas usmjeriti desno, kroz mjesto Bela Vodica. Na kraju naselja smještena je uprava parka, restoran i sav prateći sadržaj. Ako idete s djecom, ponesite malo zrnja ili staroga kruha za patke. (Iako je upitno smiju li se baš hraniti patke u rječici uz upravnu zgradu Nacionalnog parka, one se još nisu bunile, a dječje veselje obično bude veliko…). Ovdje možete parkirati svoje vozilo te provjeriti jesu li hrana, voda, kišna kabanica i sve potrepštine u naprtnjači. Treba platiti i ulaznicu.

Šetnja je duga nešto više od 4 kilometra, a započinje na rubu šume iza upravne zgrade i restorana. Vodi kroz bujnu šumu sa svodom golemih starih jelinih stabala, preko livada na kojima ljeti cvatu ljiljani, uz šumske rubove gdje raste šumsko voće, uz potok, uz selo Leska…

Poučni panoi upoznat će vas s dijelom biljnog i životinjskog svijeta, šumskim zajednicama, prirodom i tradicijom koja obilježava Gorski kotar. Vrlo lijepo. Staza je bez nagiba, posebno zanimljiva djeci, prikladna za pješačenje i starijim osobama ili ljudima slabijeg zdravlja i tjelesne kondicije.

Na OVOM LINKU provjerite službene informacije Nacionalnog parka Risnjak.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus