Šetnja kroz zaselke Podstene i Kocijani

Šetnja kroz zaselke Podstene i Kocijani

Duga šetnja omiljena je aktivnost mnogih gostiju, a odmor u dolini Kupe prava je prilika za ovu vrstu rekreacije. Mreža seoskih puteva, šumskih staza i makadamskih prometnica prikladna je za hodanje starijim kao i vrlo mladim šetačima. Hodanje ovim putevima odgovarati će ljudima najrazličitijih ineresa i fizičke kondicije. Uz rekreativno hodanje ili trčanje, blagotvoran je i učinak čistog šumskog zraka te očaravajućeg riječnog krajolika, s visokim stijenama i zelenim brdima u pozadini.

Izlet do susjednih zaselaka jedna od zanimljivijih šetnjica za vrijeme vašeg odmora u Dolušu. Na oko pola sata hoda od kuće za odmor nalaze se Podstene i Kocijani. To su mala naselja smještena na visoravni iznad Kupe, a ispod Špičastog vrha.

Vaša šetnja dijelom će vas povesti i kroz povijest ovog u prošlosti gusto naseljenog kraja. Ići ćete pokraj napuštenih kuća, uz brojne ruševine i polja koja su ljudi davno prestali obrađivati. U Kocijanima se nalazi crkvica sv. Petra i Pavla kraj koje će vas također povesti vaša šetnja. Svakako je zanimljivo ući i razgledati stari inventar crkvice kakvoga u našim crkvama danas vjerojatno više nema. Tu je i maleno, vrlo staro groblje. Ključeve crkve čuvaju susjedi, a zgrada je otvorena svake nedjelje od 8:30 ujutro, kada se ondje služi nedjeljna misa. U crkvici obitavaju šišmiši. Oni, uznemireni ljudima i zvonom, znaju biti među rijetkim prisutnima na nedjeljnoj misi. Nedaleko ćete vidjeti i malenu kapelicu Predragocjene Krvi Isusove.

Kocijani

Pokojni hrvatski književnik, putopisac i moreplovac Joža Horvat u Podstenama je sebi stvorio utočište, malenu vikendicu koja se još i danas ondje može vidjeti.

Oko sat vremena hoda od glavne ceste u Podstenama nalazi se glavica Špičasti vrh (702 m). Ova nešto zahtjevnija šetnja povest će vas do vrlo lijepog vidikovca. Sa Špičastog vrha dobro se vidi dolina Kupe s nizom zaselaka, kao i vrhovi koji se uzdižu iznad kanjona Kupe (Drgomalj, Risnjak, Skradski vrh, Snježnik, slovenski Snežnik…).

Vaša šetnja povest će vas preko raskrižja iz Doluša prema zaselcima Kocijani i Kupa. Na tom raskrižju u mjestu Planica, nalazi se staro raspelo što je čest prizor na većini lokalnih raskrižja i mnogim proširenjima uz seoske puteve. U lokalnom govoru to je “bógac”. Ova raspela radovi su pučkih naivnih majstora, pretežno iz 19. stoljeća. Kupska je dolina područje Gorskog kotara s najviše postavljenih raspela i kapelica. Svako selo ima neki znak vjere, zapaziti ćete ih mnogo tokom vaše šetnje. Zanimljiv zapis o tom fenomenu potražite na OVOM LINKU.

POVRATAK NA POČETAK