KAMO NA IZLET?

Proteklih mjeseci često sam odgovarala na pitanja: kamo na izlet, što raditi po dolasku u Doluš, kako ovdje provesti ljetni odmor? Od Doluša očekujte samo doživljaje na koje niste navikli u gradu ili na moru. Ovdje nema trgovina, kafića… Desit će se da danima ugledate tek poneki automobil ili nekoliko ljudi. ALI ako ste ljubitelji mira i prirode, strpljivi promatrači i tihi šetači, ili pak rekreativci i sportaši, odmor će vam biti itekako ispunjen. U tekstu koji slijedi pokušala sam za vas napraviti sažet pregled samo nekih, najzanimljivijih izleta i mjesta koje biste možda željeli posjetiti za vrijeme vašeg boravka u Dolušu. Za promatrače ptica, kukaca ili za prirodnjake bilinoljupce našlo bi se još podosta detalja vrijednih spomena, ali ovo je već ionako preopsežan tekst. Svi prijedlozi grupirani su po danima, tako da možete imati približnu informaciju o vremenu potrebnom za svaki izlet i odlučiti kako ga uskladiti s ostalim aktivnostima koje ste planirali za vaš odmor. Imajte na umu da su ovo samo subjektivni prijedlozi vaše domaćice, temeljeni na iskustvu koje sam stekla ranijih godina izletujući s vlastitom djecom. Vi ćete ih naravno prilagoditi vašim željama i rasporedu. Za sve potrebne informacije ili organizacijsku pomoć pri planiranju vašeg odmora uvijek budite slobodni pitati ili pisati mi na jankakc@gmail.com


Dan 1: Istražite Doluš i okolicu

Dan 2: Upoznajte Doluš i dolinu Kupe s obližnjih vidikovaca

Dan 3: Zeleni vir i Vrajži prolaz (najbliži prilaz – Brod na Kupi)

Dan 4. Nacionalni park Risnjak (vrh Risnjaka 1528 m)

Dan 5. Nacionalni park Risnjak (poučna staza Leska)

Dan 6: Delnice

Dan 7. Park šuma Golubinjak, spilja Lokvarka i jezero

Dan 8. Izvor Kupe


DAN 1: ISTRAŽITE DOLUŠ I OKOLICU

Lagana šetnja uz Kupu nizvodno upoznati će vas s napuštenim zaselkom Doluš i okolicom, Vidjet ćete mnoge zanimljivosti pa i napušteni kanal sa suhozidom u koritu rijeke koji je trebao služiti za prijevoz tereta (o tome nešto više možete pročitati OVDJE). Hodanje makadamskim putem prema sjeveru povest će vas u višesatnu, ugodnu šetnju kanjonom Kupe čak 3 do 5 kilometara nizvodno od kućice. Bilješke i nekoliko slika „doluške šetnje“ potražite na OVOM LINKU.

Ako želite kvalitetnu šetnju možete krenuti i u suprotnom smjeru (uzvodno) te pješice obići zaselke Kocijani I Podstene. Nakon 30-minutnog pješačenja od kućice do Podstena možda ćete odlučiti uspeti se odande na Špićasti vrh. S tog 702 metra visokog vrha pruža se lijep pogled na okolicu. Uspon na Špićasti vrh od Podstena vodi dobro vidljivim i obilježenim planinarskim putem, a pješačenje traje oko 1 sat. Bilješke iz šetnje do Podstena pročitajte na OVOM LINKU.

POVRATAK NA VRH

 

DAN 2: UPOZNAJTE DOLUŠ I DOLINU KUPE S OBLIŽNJIH VIDIKOVACA

Osim uspona na Špićasti vrh, lijep planinarski izlet doživjet ćete uspnete li se na vidikovce Medveja stena i Kavranova stena (Kavranca). Svaki od ova tri obližnja vrha pruža spektakularan pogled na dolinu Kupe daleko ispod. Medveja stena je najbliža vašem smještaju, a s vrha ćete vidjeti kućicu i zaselak Doluš. Pokoju informaciju o njoj pronaći ćete OVDJE. U proljeće 2016. postavili smo oznake za orijentaciju i lakše pronalaženje staze od našeg dvorišta pa sve do ogranka postojećeg markiranog planinarskog puta. Prateći crveno-bijele planinarske markacije sada ćete lako stići od vašeg smještaja sve do vrhova Medveje i Kavranove stijene. Ovaj je izlet nešto zahtjevniji nego šetnja prethodnoga dana. Za obilazak oba vidikovca trebati će vam približno dva sata laganog uspona od kućice. Svakako se pobrinite da vam obuća za hodanje bude udobna i čvrsta, prikladno se odjenite, a sobom ponesite i nešto vode za piće. Ako budete imali sreće i pogodite pravo vrijeme, uspinjući se prema vidikovcima možda naiđete i na neku od naših jestivih gljiva.

Za kraj ovog uzbudljivog dana možda ćete odabrati umirujuću laganu šetnju dolinom kroz šumu, malim šumskim puteljkom uz Kupu uzvodno. Ova šetnjica vodit će vas pokraj mjesta Reštanti gdje su početkom 19. stoljeća boravili graditelji suhozida i kanala u koritu Kupe. Danas ostaci njihovih nastambi više nisu vidljivi, ali šetnja je ipak zanimljiva. Lijepo je šetati šumom sa žuborom rijeke uz sebe.

POVRATAK NA VRH

 

DAN 3: ZELENI VIR I VRAJŽI PROLAZ, specijalni geomorfološki rezervat (prilaz od Broda na Kupi)

Boravite li u Dolušu, bila bi prava šteta da ne posjetite Zeleni vir i Vrajži prolaz. Ovaj još uvijek premalo poznat fenomen prirode proglašen je specijalnim geomorfološkim rezervatom, a nalazi se na manje od 30 minuta vožnje od vašeg smještaja. Ovo izletište bit će zanimljivo svima: sasvim maloj djeci, postarijim ljudima podjednako kao i avanturistima, profesionalnim sportašima ili planinarima. Šećući se uređenim stazama i drvenim konstrukcijama uskog kanjona vidjet ćete snagu vode, nevjerojatne kamene oblike i spilju te bujnu vegetaciju koja osvaja nepristupačan teren. Na OVOME LINKU potražite bilješke koje sam o Zelenom viru i Vrajžemu prolazu zapisala za svoje goste. U kućici će vas također dočekati informativni leci s dosta slika i dodatnih pojedinosti.

Prilikom planiranja izleta u Zeleni vir i Vražji prolaz morati ćete odabrati između pješačkog izleta ili vožnje autom dijelom puta. Obadvije ove mogućnosti podjednako su zanimljive.

Ako idete pješice, imat ćete priliku prošetati jednom od najromantičnijih šetnjica Gorskog kotara, kroz šumu, uz živopisan potok. U ovom slučaju, vaše ćete vozilo parkirati na šumskom okretištu nedaleko od sela Donji Ložac. Ova je šetnja vrlo ugodna, lagana i lijepa. Traje oko pola sata.

Ako odlučite ići automobilom, vožnja će biti zanimljiva gotovo isto kao i pješačenje sa šumskog parkirališta kod Donjeg Lošca. Cesta će vas iz kupske doline povesti uzbrdo kroz šumu, preko lijepih bujnih livada prema Skradu. Međutim napustit ćete taj put prije Skrada i spustiti se uskom vijugavom cestom kroz zanimljivu šumu, ravno do središta izletišta. Ondje se nalazi povijesna hidrocentrala te mali restoran s pratećim objektima.

U sklopu izletišta Zeleni vir i Vrajži prolaz uređena su tri smjera za obilazak. Sva tri kraka ove staze vrijedna su šetnje i istraživanja. Ako ih odlučite prehodati sve, vrlo je vjerojatno da ćete ovdje provesti pola dana ili čak čitav dan. Zato imajte na umu da treba ponijeti toplu odjeću čak i za vrućih ljetnih dana jer izletište Zeleni vir i Vrajži prolaz okruženo je stijenama i šumom, s vrlo malo direktnog sunca tokom dana. Ponesite par čvrstih cipela za hodanje, a i ručna lampica za razgledavanje spiljice dobro će vam poslužiti.

Restoran u sklopu izletišta otvoren je za goste od svibnja do listopada.

POVRATAK NA VRH

 

DAN 4. NACIONALNI PARK RISNJAK (vrh Risnjaka 1528 m) i BROD NA KUPI

Lijep je pogled s vrha Risnjaka (1528m). Ako ste zaljubljenik u planine, ovo će biti odličan izlet za vas. Risnjak je najpristupačniji iz smjera Gornjeg Jelenja prilazom Vilje. Od Doluša do Gornjeg Jelenja trebati će vam 40-ak minuta vožnje, a odande ćete se prateći oznake NP Risnjak voziti još jedno kraće vrijeme. Ovim putem prići ćete vrhu Risnjaka autom prilično blizu, tako da će pravo planinarenje trajati svega jedan sat. Više o tome kako isplanirati izlet na Risnjak pročitajte OVDJE.

Kada se budete vraćali u Doluš zastanite kod mjesta Mala Lešnica i posjetite ribogojilište Homer. Ovdje možete kupiti svježe ulovljenu i očišćenu pastrvu, spremnu za vaš roštilj. Trebati ćete i svježi kruh, pa u Brodu na Kupi kraj crkve potražite pekaru. Ova skromna pekara nalazi se u obiteljskoj kući uz crkvu i da ne obratite pažnju lako biste ju previdjeli. Ondje možete kupiti svega nekoliko osnovnih vrsta domaćega kruha, ali on će vas iznenaditi svojim izvrsnim okusom i trajnošću. Najbolje je doći kasno poslije podne, iza 17 sati. U to vrijeme definitvno oduševljavaju svježe pečene, tople buhtle (s pekmezom ili čokoladom!) koje ovdje već desetljećima svakodnevno peče i prodaje pekarica Marija.

Kad ste već u Brodu na Kupi, možda će vas zanimati muzej Gorskog kotara, lova i ribolova. Bilješku o njemu kao i o naselju Brod na Kupi te nekoliko fotografija potražite OVDJE.

POVRATAK NA VRH

 

DAN 5. NACIONALNI PARK RISNJAK (poučna staza Leska)

Nakon što ste osvojili vrh Risnjaka, pokušajte barem brzinski upoznati i najzanimljivija mjesta pri njegovom podnožju. Sjedište Nacionalnog parka nalazi se u mjestu Bela Vodica (prilaz autom kroz Crni Lug). S ovog mjesta možete krenuti u lijepu kružnu šetnju poučnom stazom Leska. Pješačenje ovim putem bit će vam lagano, bez nagiba i ugodno. Put vodi kroz lijepu crnogoričnu šumu uz tradicijske seoske građevine i preko livada. Dužina šetnjice je oko 4 kilometra, a putem ćete uživati u planinskim pejzažima te brojnim detaljima biljnog i životinjskog svijeta. Zanimljive informacije i objašnjenja pronaći ćete na edukativnim panoima. Šetnja Leskom pogodna je čak i za vrlo malu djecu ili starije osobe. Ako planirate izlet s djecom, uzmite u obzir da šetnja poučnom stazom može potrajati četiri sata ili više. Najmlađima je uvijek posebno zadovoljstvo zastajkivati pokraj svakog zanimljivog detalja, penjati se izvaljenim drvećem i proučavati stanovnike prirode. Zato je najbolje ponijeti užinu i zalihu vode za piće sa sobom. Nakon hodanja ukusan ručak moguće je naručiti u restoranu Nacionalnog parka. Više od ručka u restoranu, mališane će veseliti divlje patke, potražite ih u rječici uz parkiralište iza Info kioska. Ako planirate izlet u Lesku, nešto informacija pronaći ćete i OVDJE.

POVRATAK NA VRH

 

DAN 6: DELNICE

Tokom vašeg boravka u Dolušu vjerojatno ćete se više puta uputiti u Delnice radi nabavke. Iskoristite tu priliku da obiđete neka od interesantnijih mjesta ondje. Prije svega, ako idete u Delnice nastojte da to bude u četvrtak ujutro kada Delnice imaju svoj tržni dan. Tržnica u Delnicama možda i nije nešto veliko i posebno. Ipak zanimljivo je vidjeti gužvu i sve te prodavače voća i povrća, cvijeća, drvenih proizvoda i raznih drugih potrepština s tezgama raširenima kroz centar grada. Ovisno o dobu godine i vremenskim prilikama, delnički „plac“ ponekad zna biti sasvim malen, a ponekad pak široko zauzima čitavu gradsku jezgru.

U neposrednoj blizini grada Delnica nalaze se zaštićeni dijelovi prirode: Zaštićeni krajolik Petehovac i Park-šuma Japlenški vrh. Oba ova mjesta mogu biti zanimljivo odredište za vaš izlet.

Japlenški vrh se stubama u blizini klizališta nadovezuje na gradski park kralja Tomislava uzvisujući se poviše Delnica. Izletište uz Planinski centar Petehovac je malo udaljenije, pa ćete se voziti oko 5 minuta prateći oznake uz cestu iza INA-ine benzinske postaje. I Petehovac i Japlenški vrh nude lijepe šetnjice uz lijep pogled na Delnice. Njihova posebnost je svakako i spektakularno čist, kristalno svjež zrak čak i za vrijeme jakih ljetnih vrućina. Na Petehovcu ćete uz lijepe šetnjice i vidikovac, pronaći i odličan (i povoljan) restoran s terasom. Na veselje mališana, domaćin na Petehovcu je dobroćudni pas Maks. Ukusan objed isto tako možete imati iznad Delnica na lijepoj terasi Lovačkog doma, domaćeg restorana u sklopu Park šume Japlenški vrh.

Izdašan, ukusan (i povoljan) obrok u Delnicama možete pojesti u restoranu Tron u Supilovoj ulici u centru Delnica, a finu domaću kuhinju kušajte u restoranu Risnjak kod južnog ulaza u gradski park.

Zapis o dva omiljena delnička izletišta potražite na OVOM LINKU. U kućici će vas također dočekati informativni leci s dosta slika i dodatnih pojedinosti.

POVRATAK NA VRH

 

DAN 7. SPILJA LOKVARKA I PARK ŠUMA GOLUBINJAK

Park šuma Golubinjak nalazi se na 30-ak minuta vožnje od Doluša, odnosno na oko 5 kilometara udaljenosti od Delnica ako pratite Lujzinsku cestu prema Rijeci. Izlet u Golubinjak prava je stvar za sve šetače i ljubitelje prirode, ali bit će zanimljiv i pravim avanturistima i penjačima. Uređenim šetnjicama ovdje se možete šetati kroz staru crnogoričnu šumu promatrajući živopisne krške oblike, kamene blokove, spiljice i nevjerojatno oblikovane kamene gromade. Šetnja Golubinjakom potrajati će oko jedan do dva sata (ovisi o vašem tempu). Za ovaj izlet potreban vam je par čvrstih cipela za hodanje i odgovarajuća odjeća. Pješačka staza je lagana, pogodna i za djecu i za starije.

Nakon šetnje park-šumom možete unajmiti mjesto za roštilj sa svime što vam je potrebno da sami na vatri ispečete donesene namirnice. Također moguće je i naručiti topli obrok u restoranu.

Kad ste već na ovom području, posjetite obližnje Lokvarsko jezero. Za vrijeme vrućih ljetnih dana Lokvarsko jezero nudi odmor i osvježenje. Možda će vas lijepim domaćinskim ambijentom privući i Jezero, lijep restoran na obali jezera. Ondje uz razumne cijene možete kušati domaće specijalitete za koje je ovo mjesto posebno hvaljeno i nagrađivano.

Spilja Lokvarka obavezan je dio posjeta lokvarskome kraju. Razgledavanje špilje moguće je u vođenim grupicama gostiju. Da izbjegnete čekanje, raspored ulazaka uvijek ranije provjerite na web-stranicama: http://lokvarka.hr/spilja-lokvarka. (Na ovim službenim stranicama lokacija spilje postavljena je krivo, ne oslanjajte se na GPS već obratite pažnju na oznake kojih ne manjka uz cestu).

POVRATAK NA VRH

 

DAN 8. IZVOR KUPE

Kako se bliži kraju vaš godišnji odmor s pogledom na rijeku Kupu, možda ćete poželjeti upoznati izvor ove rijeke čiji vas je žubor pratio sve te dane. Da biste posjetili izvor Kupe, to nevjerojatno zelenomodro jezerce u srcu Nacionalnoga parka Risnjak, morati ćete se odvesti do sela Razloge. Od Razloga ima 30 minuta pješačenja strmom stazicom nizbrdo do izvora. Za ovo vam je svakako potrebna čvrsta obuća za pješačenje. Kad se spustite do izvora rijeke, staza se pretvara u blagu i lijepu šetnjicu nastavljajući dalje uz tok rječice. Ova bi vas pješačka tura mogla dovesti u neko od naselja gornjeg toka Kupe, a to su mjesta i šetnje koje tek treba istražiti… Ukratko o ovom izletu pročitajte OVDJE.

POVRATAK NA VRH

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus