Park šuma Golubinjak, spilja Lokvarka i jezero

GOLUBINJAK: park-šuma od 1961. godine!

Golubinjak je omiljeno izletište koje obilježava Gorski kotar. Blagotvorno je provoditi vrijeme u šumi! Ova park šuma jedno je od najugodnijih šumskih odredišta koje možete odabrati za aktivni odmor i rekreaciju. Park šuma Golubinjak predstavlja prelijep kulturni krajolik u kojem je na zanimljiv način povezana prirodna cjelina guste crnogorične šume i krških oblika s građevinama i ljudskim aktivnostima ovog prostora.

Park šuma Golubinjak nalazi se uz samu autocestu, nedaleko od naselja Lokve. Od kuće za odmor u Dolušu do izletišta i park šume Golubinjak trebat će vam 30-ak minuta lagane vožnje. Dolazeći iz Doluša, u Delnicama ćete kod INA benzinske pumpe skrenuti desno u smjeru Rijeke. Nakon 5 kilometara vožnje zapazit ćete oslikan putokaz za Golubinjak koji će vas uputiti lijevo. Sporednom cestom spustiti ćete se do parkirališta (u podnožju vijadukta autoceste A6).

Prostrana livada, vijadukt autoceste, objekti izletišta i stara crnogorična šuma u pozadini, prvo je što ćete zapaziti prilazeći Golubinjaku. Na ovom mjestu potrebno je platiti ulaznicu za izletište. Golubinjak je tradicionalno izletište Lokvaraca. Ima mnogo prostora za sport i igru – zato ponesite loptu. U krugu izletišta uređeni su roštilji koje možete unajmiti, ponesite sve što vam treba!

Šuma s mnogo stoljetnih crnogoričnih stabala i strme vapnenačke stijene nevjerojatnih oblika okružene bujnim zelenilom čine krajolik iznimne ljepote. Prostor presijecaju uređene i obilježene pješačke staze. One su samo mjestimično strme i neravne. Većim su dijelom svi putevi ipak blagi i pogodni za šetnju i djeci i osobama bez posebne tjelesne kondicije. Čitav je prostor dobro označen putokazima i poučnim tablama. Staze vode do svih najzanimljivijih mjesta i detalja park šume (Ledena spilja, Golubinja spilja, kamena vrata, kraljica smreka…).

Kad ste već na ovom području, posjetite obližnje Lokvarsko jezero. Za vrijeme vrućih ljetnih dana Lokvarsko jezero nudi odmor osvježenje. Možda će vas lijepim domaćinskim ambijentom privući i Jezero, lijep restoran na obali jezera. Ondje uz razumne cijene možete kušati domaće specijalitete za koje je ovo mjesto posebno hvaljeno i nagrađivano.

Spilja Lokvarka obavezan je dio posjeta lokvarskome kraju. Razgledavanje špilje moguće je u vođenim grupicama gostiju. Da izbjegnete čekanje, raspored ulazaka u spilju unaprijed provjerite na web-stranicama: http://lokvarka.hr/spilja-lokvarka. (Na ovim službenim stranicama lokacija spilje postavljena je krivo, ne oslanjajte se na GPS već obratite pažnju na oznake kojih ne manjka uz cestu).

POVRATAK NA POČETAK

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus