Doluška šetnja

Lagana šetnja koja prati zavoje rijeke kolskim makadamskim putem od vašeg smještaja nizvodno, sigurno će vas privući dok provodite odmor u dolini Kupe.

To je ugodna šetnjica koja ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost niti snalaženje u prirodi kao npr. uspon na Medveju stenu ili Špičasti vrh.

doluska-setnja

Šetnja vas najprije vodi uz lijepo obnovljenu staru kuću, nekadašnji mlin kojega je pokretao potok. Dobroćudni psi pozdravit će vas lajanjem. U blizini tog mjesta u koritu Kupe, uočit ćete zid od klesnog kamena uz napušteni kanal koji je trebao služiti za prijevoz tereta lađama (o tome nešto više možete pročitati OVDJE).

Rijeka Kupa nudi osvježenje za vrijeme ljetnih vrućina. Na dubljim mjestima možete i zaplivati. Kupa je ovdje većinom plitka, ali brza i hladna rijeka. Na jedan od boljih pristupa rijeci naići ćete šećući se nizvodno 400-tinjak metara od kućice. Ondje se nalazi mala šljunčana plaža do koje možete stići gazeći kroz plitku vodu.

dolus-setnja

Šetnja zatim vodi dalje kroz napušteni Doluš, dijelom se odvajajući od toka Kupe, uz napuštena sela i ruševine na kojima se prepoznaju ostaci nekadašnjeg seoskog života, uz stare voćnjake i zapuštene livade te dijelom kroz šumu sve do posljednjeg napuštenog zaselka Volfi.

Šetnja od kućice do Volfi duga je nešto nešto više od 3 kilometra. Tu put prestaje, ali uočljive su planinarske markacije planinarskog društva Vršak koje prate stazu uzbrdo prema naseljima na visoravni iznad kupske doline, te prema Levešnom vrhu.

dolus-walk

POVRATAK NA POČETAK

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus