Brod na Kupi

Dok boravite u Dolušu, najbliže veće naselje i odredište za vaš izlet biti će oko 5 kilometara udaljen Brod na Kupi.

Brod na Kupi u starim se spisima spominje od XV. stoljeća. Naselje je nastalo na mjestu najprikladnijeg prijelaza preko rijeke, pa naziv ”brod” označava skelu koja je od davnina služila za prijevoz robe i putnika.

U Brodu na Kupi nedavno je obnovljen dvorac plemićke obitelji Zrinski te je u njemu uređen muzejDvorac je građen u XVII. stoljeću – jednostavno, ali masivno i čvrsto. Služio je za obranu, ali i za stanovanje. Uz dvorac je crkva Svete Marije Magdalene. Crkvicu je 1670. godine dao izgraditi Petar Zrinski, te je ona s dvorcem činila jednu cjelinu unutar zajedničog obrambenog zida.

Ako vaš odmor u dolini Kupe traje svega nekoliko dana, morati ćete istraživanje Doluša, okolnih naselja i Broda na Kupi obaviti u samo jednom izletu. Za kraj tog dana možda ćete se počastiti autentičnom goranskom večerom u restoranu Mance u Brodu na Kupi. Vrlo ukusno! Ako večera u restoranu nije vaš odabir, potražite pekarnicu u središtu Broda na Kupi. U naizgled skromnoj pekarnici smještenoj u obiteljskoj kući, na pola puta između kaštela Zrinskih i crkve, svaki dan u isto vrijeme (oko 18 sati) gospođa Marija peče savršene buhtle, peciva i kruh!